Het ijsje als torenspits refereert aan de bevlogen geschiedenis van een Tilburgse kerk die na zware oorlogsschade hersteld werd maar nog geen halve eeuw later onthoofd werd en na een kwart eeuw later op de toren na, nagenoeg wordt gesloopt. Wat resteert is een podium voor een kunstwerk dat symbool staat voor de jonge stad die met vallen en opstaan groot geworden is.
» lees meer
In 1992 werd de torenspits van de Sacramentskerk verwijderd. Wij hebben de kerktoren aan de Ringbaan Oost niet anders gekend dan met de huidige karakteristieke ‘deksel’ als bekroning. Binnenkort wordt de monumentale kerkruimte van de toren gescheiden. Het Katholieke geloof is aan het veranderen, hoe logisch is het dan nog om na de afbraak de kerktoren weer van een hemelrijkende spits te voorzien?
Bij ons rees het idee om de betonplaat het ‘podium’ in te zetten voor een kunstuiting of een markering waar het gebouw vanuit zijn stedenbouwkundige positie om vraagt. Tegemoetkomend aan de stedenbouwkundige positie krijgt de toren zijn hoogte terug. Echter in de vorm van een gevallen ijsje. Een ijsje dat refereert aan ‘feest’ of ‘goed weer’. Boven de ingang prijkt de tekst: Jammer Joh.. Want: Als een kind zijn ijsje laat vallen dan is het pech gehad, een tweede zit er niet meer in.
prijsvraaguitschrijver: Buurtraad Armhoefse Akkers
in samenwerking met: Kim de Greef architectuur
» lees minder