B

bouwhistorie

Onze gebouwde omgeving is een weerspiegeling van onze geschiedenis en onze identiteit. Daarom zijn er veel mensen geïnteresseerd in de geschiedenis van hun omgeving en beschermen de overheden voor ons objecten, gebouwen en straatbeelden en landschappen.

 

» lees meer

Ik onderzoek gebouwen, erven en beschermde dorps- en stadsgezichten. Naar gelang de vraag kan een onderzoek bestaan uit een ‘quick-scan’, cultuurhistorisch onderzoek, bouwhistorische opname of een destructief onderzoek. Doorgaans leidt dat tot een ‘waardestelling’ waarbij de ‘monumentwaarden’ inzichtelijk worden gemaakt. De onderzoeksrapporten worden door de overheid gebruikt om monumenten aan te wijzen of om verbouwingsplannen voor historische gebouwen te toetsen. Particulieren, architecten, aannemers en projectontwikkelaars gebruiken het bouwhistorisch onderzoek om inzicht te krijgen in de monumentale waarden of de ontwikkelruimte van het historisch gebied of gebouw. Ik hoop dat de resultaten,  buiten de formele waarde om, ook dienen als inspiratiebron voor een bewuste toekomstvisie en restauratiefilosofie.

 

De ‘richtlijnen voor bouwhistorisch onderzoek’ (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 2009) zijn leidend voor de onderzoeken en de opbouw van de rapporten.

 

» lees minder

Boerderij Maaskant

Boerderij van Kemenade

Boerderij Troprijt

Hutten

Kartuizerhoeve

Hoeve Borgvliet

Den Eijngel

Dingbank Zandoerle

Kantoorvilla Zuidkade Veghel

Torenstraat Oosterhout

Jachthuis Gorp

Villa De Lange Akker